۰۸:۳۰ ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
«اقتصادمعاصر» گزارش می‌دهد؛

زیرپوست صنعت فولاد چه می‌گذرد؟

بازار‌های داخل و خارج محصولات صنعتی ایران مانند زنجیره فولاد با کاهش تقاضا روبه‌رو شده و این موضوع کاهش تولید را به دنبال داشته است.
زیرپوست صنعت فولاد چه می‌گذرد؟
کد خبر:۷۷۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ فروش در زنجیره‌های صنعتی ایران به کار سختی تبدیل شده و آمار مختلف از زنجیره‌ها خبر از رکود سنگین در اقتصاد کشور می‌‎دهد.

 

این مسئله هم در بازار داخل و هم در بازار خارجی دیده می‌شود. در این راستا سازمان توسعه تجارت گزارش داد که در ۲ ماه اول امسال صادرات شمش فولاد نسبت به مدت مشابه پارسال نصف شد.

 

شهریور سال گذشته ایمیدرو از خاک خوردن ۱۶.۱ میلیون تن محصولات فولادی شامل شمش، میلگرد، تیرآهن، ورق و سایر محصولات نهایی در انبار کارخانه‌ها خبر داد. ارزش این محصولات بیش از پول آزاد شده ایران در کره‌جنوبی و مشابه ارزش چهار ماه صادرات نفت ایران است.

 

۱۱ ماه است که ایمیدرو دیگر گزارش موجودی انبار کارخانه‌ها را منتشر نمی‌کند. در این میان صادرات فولاد ایران به تایلند، اندونزی و چین، به ترتیب ۱۰۰، ۸۱ و ۶۶ درصد کاهش را تجربه کرد.

 

زیرپوست کارخانه‌های ایران چه می‌گذرد؟

 

از سوی دیگر مطابق آمار بورس کالا، در فصل گرم امسال یعنی ۱۵ خرداد تا ۲۴ تیر، نیمی از محصولات زنجیره فولاد عرضه شده به بازار مشتری نداشته و راهی انبار‌ها شده است.

 

گفتنی است که ارزش محصولات روی زمین‌مانده فولاد در ۴۰ روز گذشته ۱.۵ میلیارد دلار بوده که با این پول می‌توان حقوق یک ماه نصف جمعیت ایران را پرداخت کرد.

 

بیشترین رکود بازار متعلق به میلگرد است، زیرا تنها ۲۴ درصد از میلگرد عرضه شده فروش رفته است. پس از میلگرد، تیرآهن، ورق گرم، گندله و آهن اسفنجی بیشترین رکود بازار را به خود اختصاص داده‌اند.

 

شاخص تولید ناخالص داخلی صنعت کشور مطابق اطلاعات بانک مرکزی نزولی است و کارشناسان دلایل مختلفی را برای این موضوع بیان می‌کنند.

 

عبدالرضا احمدی، فعال صنعت فولاد، قطع برق و گاز را از مهم‌ترین عوامل کاهش تولیدات صنایع عنوان کرده و معتقد است که ناترازی انرژی در تابستان و زمستان سبب شده تا صنعت کشور آسیب جدی ببیند.

 

همچنین حمید بهزادی، کارشناس اقتصادی می‌گوید که صنایع تولید فعلی خود را هم نمی‌فروشند، مسئله صنعت ربطی به برق ندارد و مسئله بازار است. در واقع صنایع اگر برق کافی هم داشتند به دلیل کسادی بازار تولید نمی‌کردند.

 

اخیرا آمار تولید کل زنجیره آهن و فولاد کشور در مجموع چهار ماهه سال جاری نشان می‌دهد که میزان افت تولید فولاد کشور در ۴ ماهه اول سال به ۴.۸ درصد رسیده است.

 

سید دانیال آل هاشم، استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه کاهش تولید زنجیره فولاد به چه دلیل است، گفت: «صنایع توان فروش ندارند و از طرفی انبار‌ها پر شده است و به نظر می‌رسد، مهمترین دلیل کاهش تولید صنعت، رکود شکل‌گرفته در بازار باشد.»

 

این استاد دانشگاه ادامه داد: «ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی برق قابل کتمان نیست اما برنامه مشخص داده شده به صنایع برای مدیریت مصرف برق آثار محدودیت بر تولید را کاهش داده است.»

 

فارغ از آمار کل صنعت فولاد، در چهار ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، تولید کنسانتره سنگ‌آهن بیشترین رشد تولید را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. طی چهار ماهه امسال، ٢۶ میلیون و ١۵٠ هزار تن کنسانتره سنگ‌آهن تولید شده که نسبت به آمار تولید آن در مدت مشابه سال گذشته به میزان ٢٢ میلیون و ۴٠٧ هزار تن، رشد ١۶.٧ درصدی را نشان می‌دهد.

 

همچنین در مدت مذکور سال جاری ٢٣ میلیون و ٣۴۴ هزار تن گندله سنگ‌آهن تولید شده که نسبت به ٢٢ میلیون و ٨۶٢ هزار تن تولیدی در بهار  سال گذشته، ٢.١ درصد بیشتر است.

 

در چهار ماهه نخست امسال، سه میلیون و ۵٠٧ هزار تن مقاطع تخت فولادی تولید شده که در مقایسه با سه میلیون و ٣٢٣ هزار تن مقاطع تخت تولید شده در چهار ماهه نخست سال گذشته، تولید مقاطع تخت ۵.۵ درصد رشد کرده است.

ارسال نظرات